Startershypotheek

Een startershypotheek afsluiten is misschien wel de zwaarste stap op weg naar een lang bestaan als huiseigenaar. Liggen hypotheekverstrekkers bewust in de weg tussen jou en die droomwoning of is het terecht dat ze het zo ingewikkeld maken? Een startershypotheek berekenen lijkt ingewikkeld maar met goed advies van een expert kun je snel de juiste stappen maken. Wat je moet weten leggen we uit op deze pagina.

Startershypotheek of starterslening?

Laten we als eerste twee termen uitleggen die veel op elkaar lijken maar toch niet dezelfde betekenis hebben. Een startershypotheek is een hypotheek die wordt afgesloten door één of meerdere personen die niet eerder een huis hebben gekocht. Een starterslening is een aanvullende lening naast de hypothecaire lening. Deze optie is niet altijd mogelijk of wenselijk. Meer lenen betekent namelijk ook meer aflossen en de rente op een startershypotheek ligt doorgaans lager dan de rente op een starterslening. De voorwaarden van de lening kunnen wel wat soepeler zijn omdat er minder wettelijke regels aan zijn verbonden. Maar hoe je het ook wendt of keert; geld lenen kost geld.

Startershypotheek berekenen

Je wilt een huis kopen. Zelf heb je 100.000 euro eigen vermogen. Je krijgt (eenmalig) een schenking van 50.000 euro en je kunt een hypotheek krijgen van maximaal 200.000 euro. Dan kun je dus een woning kopen van 350.000 euro. Is dit alles wat je moet weten bij een startershypotheek berekenen? Nee, er komt wel iets meer bij kijken. Er zijn zowel voordelen als nadelen bij een eerste huis kopen.

  • Als je voor de eerste keer een huis koopt en je bent jonger dan 35 jaar, dan kom je in aanmerking voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Je kunt eenmaal gebruik maken van deze regeling.
  • Je kunt eenmalig een hoge schenking ontvangen zonder belastingheffing. Er is nog een ‘jubelton’ maar die wordt in 2023 afgebouwd en vervolgens gaat deze regeling in 2024 verdwijnen.
  • Als je leningen of schulden hebt lopen dan heb je een BKR registratie. Zolang je deze schulden netjes aflost kun je nog steeds een startershypotheek afsluiten maar het bedrag dat je kunt lenen zal lager worden.
  • Ben je klaar met je studie en heb je schulden bij DUO? Dit moet je opgeven bij de hypotheekaanvraag, dit is niet opvraagbaar via BKR.

Wat doe je met schulden?

Als je lopende schulden aflost dan kun je meer geld lenen. Maar je hebt weer minder geld om te investeren in je woning. Is het beter om met een schone lei te beginnen of kun je die studieschuld beter laten staan omdat er geen rente op zit? Je ziet dat de startershypotheek berekenen lastiger is dan het verzamelinkomen bepalen en je spaarvarken breken. Er zijn heel wat knoppen waar je aan kunt draaien en iedere knop zorgt voor een ander resultaat. Een hypotheekadviseur kan je helpen met rekenen en meerdere scenario’s met je doornemen.

Maak een goede start

Een startershypotheek is een keerpunt in ieders leven. De stap naar huiseigenaar betekent nieuwe verantwoordelijkheden maar ook zeker nieuwe mogelijkheden die in het verschiet liggen. Let daarom niet alleen op wat je nu kunt lenen maar ook wat je in de toekomst met jouw investering kunt doen. Leg een stevige fundering met een goede startershypotheek.